Spanningen en stress

Kinderen vinden het fijn om voortdurend uitdagingen, verrassingen en nieuwe ervaringen op te zoeken. Lekker geboeid en aan hun stoel gekluisterd naar een spannende film kijken of op een bepaalde hoogte `net tot aan het randje willen gaan` brengt een prettig soort opwinding met zich mee. Het kind heeft ook een mate van gezonde spanning nodig om het beste uit zichzelf te halen: deze vorm van (kortdurend) positieve stress werkt bovendien motiverend om in actie te komen en successen te behalen op bijvoorbeeld school en bij wedstrijden.

Bij té hoge en té langdurige spanningen wordt er gesproken van negatieve stress. Bij deze vorm van stress is de draagkracht en de draaglast van uw kind uit balans. Enkele factoren die dit kunnen veroorzaken zijn:

Schooldruk (eerste schooldag, toetsen en examens)

  • Te hoge verwachtingen/eisen
  • Ziekte en/of lichamelijke beperkingen
  • (Langdurig) gepest worden; moeite met vriendschappen

De begeleiding richt zich op het enerzijds verhogen van de draagkracht en anderzijds de draaglast van uw kind (tijdelijk) te verlagen. Hierbij worden er verschillende methoden gebruikt, zoals ontspanningstechnieken (ademhaling en relaxatie), creatieve werkvormen en lichamelijke bezigheden (wandelen, buiten spelen). Hieruit zal blijken dat de, in eerste instantie ogenschijnlijk onoplosbare, problemen doeltreffend kan worden aangepakt.