Zindelijkheid

In de ontwikkeling en de opvoeding van uw kind zijn er veel bijzondere mijlpalen. Zindelijk worden wordt binnen de meeste culturen als belangrijkste ontwikkelingsopgave gezien en geldt dit voor de ouders/verzorgers als belangrijkste opvoedingstaak.

De ontwikkeling van zindelijkheid is een motorische ontwikkeling: het heeft te maken met het verwerven van de beheersing over de sluitspieren. Doordat kinderen enerzijds verschillen in snelheid en rijping en anderzijds in hun ontvankelijkheid voor zindelijkheidstraining, leert het éne kind sneller dan de ander. Het maakt dus niks uit als uw kind later dan gemiddeld zindelijk wordt.

Pas als uw kind rond de leeftijd van vier jaar nog steeds niet zindelijk is, wordt er aangeraden om hulp in te schakelen. U kunt altijd bij een (kinder)arts terecht, zodat er onderzocht kan worden of uw kind een zindelijkheidsstoornis heeft (enuresis of encopresis).

Wanneer blijkt dat uw kind gewoon meer tijd nodig heeft, kan ik u en uw kind hierin begeleiden. U krijgt dan advies mee om de zindelijkheidstraining zo effectief mogelijk ten uitvoer te brengen.